13 Ekim 2016 Perşembe

INTEL İşlemci Kodları

        Intel firması şuan hali hazırda; 8 farklı işlemci ailesine sahiptir. Bu işlemci aileleri; Intel Atom, Intel Celeron, Intel Pentium, Intel Core 2 Quad, Intel Core 2, Intel Core, Intel Core M ve Intel Xeon işlemcilerdir. Bu işlemci ailelerine bir çok firmanın dizüstü bilgisayarları, masaüstü bilgisayarı ve tabletlerinde rastlamak mümkündür. Hemen hemen hepimizin evinde bulunmaktadır.

  Intel işlemcilerinde klasik olarak kullanılan kodlama yöntemi bir harf ve birçok rakamın bir araya gelmesiyle oluşan kodlama şeklidir. Örneğin; Intel Atom Z3560. Rakamlar yükseldikçe işlemcinin kapasitesi de yükselir, ancak bu olay rakamlarda bu şekilde çalışmaz. Örneğin; Atom Z3590, Z3560 işlemcisinden daha iyi bir işlemcidir diyebiliriz. Intel işlemci ailelerinde genellikle işlemcilerin ilk rakamları o işlemci ailesinin neslini temsil eder. Örneğin; Intel i5 – 3630 işlemci üçüncü nesil i5 işlemcisidir, Intel i5 – 4690 işlemci dördüncü nesil i5 işlemcisidir.
Intel Atom işlemci ailesinden başlamak gerekirse;

   Intel Atom işlemci ailesi diğer Intel işlemcilerine göre daha düşük sınıf bir işlemci genellemesinde bulunabiliriz (Pentium, Celeron hariç). Genellikle Netbook, Tablet, Minibook gibi bilgisayarlarda bulunur. Intel Atom işlemci kodlamasında ki N harfi; Netbook işlemcisidir. Z harfine sahip işlemciler akıllı telefonlarda kullanılan işlemci türüdür.



 Intel Celeron işlemcileri ile devam edelim;
Intel Celeron işlemci ailesi, Intel’in eski işlemci sınıfından birisidir. Genellikle 3 veya 5 karakterden oluşan bir işlemci kodlamasına sahiptir. Klasik bir intel işlemci sınıflandırma kodlamasına sahiptir ve rakamlar yükseldikçe işlemcinin kapasitesi yükselmektedir. Örneğin; Intel Celeron 450, Intel Celeron 400’den daha iyi bir işlemcidir diyebiliriz.

Intel Pentium işlemciler;
Intel Pentium işlemcilerde tıpkı Celeron ailesi gibi eski bir işlemci sınıfıdır ve birçok Pentium işlemci artık üretilmemektedir. Genellikle 4 karakterden oluşan bir işlemci kodlamasına sahiptir. Klasik bir intel işlemci sınıflandırma kodlamasına sahiptir ve rakamlar yükseldikçe işlemcinin kapasitesi yükselmektedir. Örneğin; Intel Pentium E2200, Intel E2100’den daha iyi bir işlemcidir diyebiliriz.
Intel Core serisi:
Intel’in en geniş yelpazesine sahip işlemci ailesidir. Core 2 Duo ile başlayan Core serisi işlemciler Core 2 Quad ile devam etmiş ve son olarak Core olarak kalmıştır.
Intel Core 2 Duo işlemci ailesi, 2006 yılında tanıtılmıştır ve günümüz Core serisi işlemcilerin ilk adımları atılmıştır. Intel ciddi anlamda işlemci kodlamasında harflerin kullanımına Core 2 Duo ile başlamıştır. Intel Core 2 Duo işlemci sınıfında; QX, Q, X, E, T, P, L, U ve S harfleri kullanılmıştır.
·         Intel Core 2 Duo;
o          QX: Hem dizüstü hemde masaüstünde bilgisayarlarda kullanılan Quad-Core Extreme performas işlemci sınıfıdır,
o    X: Hem dizüstü hemde masaüstünde bilgisayarlarda kullanılan Dual-Core Extreme performas işlemci sınıfıdır,
o    Q: Dizüstü bilgisayarlarda kullanılan Quad-Core Extreme performas işlemci sınıfıdır,
o    E: Enerji tasarruflu masaüstü bilgisayar Dual-Core işlemci sınıfıdır (TDP 55 W’tan ya yüksektir yada 55 Watt’tır.)
o    T: Yüksek enerji tasarruflu dizüstü bilgisayar işlemci sınıfıdır (TDP 30-39 W),
o    P: Yüksek enerji tasarruflu dizüstü bilgisayar işlemci sınıfıdır (TDP 20-29 W),
o    L: Yüksek enerji tasarruflu dizüstü bilgisayar işlemci sınıfıdır (TDP 12-19 W),
o    U: Ultra enerji tasarruflu dizüstü bilgisayar işlemci sınıfıdır (TDP 11.9W’tan ya düşük yada 11.9 Watt’tır).
Core 2 Duo işlemcileri takiben 2007 yılında Core 2 Quad işlemci sınıfı tanıtılmıştır. O zamanların bilen bilir efsane işlemcileridir. Intel Core 2 Quad işlemciler genellikle 5 karakterden oluşur ve bazı işlemciler de S harfi vardır. Örneğin Intel Core 2 Quad E9550S. S harfi, S harfi olmayan Core 2 Quad işlemci sınıfına göre daha düşük TDP’ye sahiptir.
Intel Core serisi ve nesilleri:

Daha öncede belirttiğimiz üzere Intel’in hala günümüzde kullanmaya devam ettiği Core serisi işlemci sınıfı şuan 6 farklı nesil’e sahiptir. En son nesil Intel Core serisi işlemci altı’dır.


Intel Core 1. nesil işlemci ailesi:
    Intel Core birinci nesil işlemci ailesi ilk olarak 2008 yılında piyasaya i7 olarak ve üç karakterden oluşan bir kod ile sürülmüştür. Burada ilginç olan tek nokta; i3 ve i5 işlemci sınıflarının i7’den daha düşük seviye de bir işlemci olmasına karşın daha sonradan piyasaya sürülmüş olduğu gerçeğidir (i3 ve i5 işlemciler 2010 yılında piyasaya sürülmüştür). Intel 32 nanometrelik mimarisini ilk olarak bu nesil’de kullanmıştır (Daha önceki serilerde 45 ve 65 nanometrelik mimari kullanılmıştır). 2010 yılına kadar Intel i3 ve i5 işlemcilerin eklenmesiyle beraber birinci nesil Core serisi üretilmeye devam edilmiştir.

Intel Core 2. nesil işlemci ailesi: 
   Intel Core 2. nesil işlemci ailesinde ilk olarak toplamda 6 – 8 arasında değişen işlemci kodu uygulamasına geçilmiştir. Birinci nesil i3, i5 ve i7 işlemcilerde i3 ve i5 için 3 karakter, i7 için toplamda 5 karakterlik işlemci kodu uygulanmıştır (i7-940). İkinci nesil Core serisi işlemciler 2011 yılında üretilmeye başlanmıştır ve hemen hemen tamamında 32 nanometrelik mimari kullanılmıştır. İkinci nesil işlemci ailesinde K (Kilitsiz – Unlocked) modelli işlemciler i3 ve i5 eklenmiştir. Birinci nesil Core serisi işlemcilerde sadece i7’de K modeline sahip işlemci vardır.
Intel Core 2. nesil işlemcilerde kullanılan harflere bakacak olursak;
·         K: Unlocked (Kilitsiz). İşlemciye gönderilen maksimum gücü değiştirebileceğiniz işlemci modelleri,
·         S: Performans odaklı işlemci sınıfı,
·         T: Güç odaklı işlemci sınıfı,
·         M: Taşınabilir cihazlarda kullanılan işlemci sınıfı,
·         QM: Taşınabilir cihazlarda kullanılan Quad-Core işlemci sınıfı.

Intel Core 3. nesil işlemci ailesi:
Intel Core 3. nesil işlemci ailesi ilk olarak 2012 yılında üretilmeye başlanmıştır. 22 nanometrelik işlemci mimarisi ilk olarak bu seride kullanılmıştır. 3. nesil Core ailesinde ilk defa alfa-numerik kodlama sistemine geçilmiştir.
Alfa-Numerik kodlamaya geçilmesiyle birlikte, işlemcinin anlaşılabilirliği çok daha artmıştır. Tabi ki biz kullanıcılar tarafından da, satın alma işlemleri sırasında oldukça işimize yarayacak bilgileri hızlıca görebilmemize olanak sağlamıştır. Unutmayalım; Intel mantığında yüksek rakam her zaman daha iyidir. 3. nesil işlemcilerde kullanılan ekran kartı tipi Intel HD Graphics’dir.
 Intel Core 3. nesil işlemci ailesinde kullanılan harflere bakacak olursak;
·         K: Unlocked (Kilitsiz). İşlemciye gönderilen maksimum gücü değiştirebileceğiniz işlemci modelleri,
·         S: Performans odaklı işlemci sınıfı,
·         T: Güç odaklı işlemci sınıfı,
·         M: Taşınabilir cihazlarda kullanılan işlemci sınıfı,
·         QM: Taşınabilir cihazlarda kullanılan Quad-Core işlemci sınıfı,
·         U: Ultra-düşük enerjili işlemci sınıfı,
·         Y: Extreme-düşük (Ultradan’da düşük) seviyede enerjili işlemci sınıfı.










      Intel Core 4. nesil işlemci sınıfı:
     Intel Core 4. nesil işlemci ailesi ilk olarak 2013 yılında üretilmeye başlanmıştır. 22 nanometrelik işlemci mimarisine bu seride de devam edilmiştir. En son alfa-numerik kodlama sistemi bu seride de vardır.
Intel Core 4. nesil işlemci ailesinde ilk defa Intel HD Graphics ekran kartı ile birlikte daha yeni bir grafik işlemcisi türü olan Intel Iris ve Iris Pro kullanılmaya başlanmıştır.

  Intel Core 4. nesil işlemci ailesinde kullanılan harflere bakacak olursak;
·         K: Unlocked (Kilitsiz). İşlemciye gönderilen maksimum gücü değiştirebileceğiniz işlemci modelleri,
·         R: Masaüstü işlemci sınıfı baz alınarak BGA1364 chipset ile daha güçlü ekran kartı işlemcisi modelleri,
·         S: Performans odaklı işlemci sınıfı,
·         T: Güç odaklı işlemci sınıfı,
·         HQ: Yüksek performanslı ekran kartı işlemcili modeller,
·         MX: Extreme taşınabilir cihaz işlemcileri,
·         MQ: Quad-Core taşınabilir cihaz işlemcileri,
·         M: Taşınabilir cihazlarda kullanılan işlemci sınıfı,
·         QM: Taşınabilir cihazlarda kullanılan Quad-Core işlemci sınıfı,
·         U: Ultra-düşük enerjili işlemci sınıfı,
·         Y: Extreme-düşük (Ultradan’da düşük) seviyede enerjili işlemci sınıfı.









Intel Core 5. nesil işlemci sınıfı:
Intel Core 5. nesil işlemci sınıfı ilk olarak 2015 yılında üretilmeye başlanmıştır. 22nanometre’ye kadar düşen işlemci mimarisi 5. nesil işlemciler ile birlikte 14 nanometre’ye kadar düşürülmüştür. 5. nesil Core işlemci ailesinin tüm üyeleri 14 nanometre mimarisindedir.
Aynı zamanda 5. nesil Core serisinde Iris/Iris Pro ve HD Graphics ekran kartları çok daha performanslı üretilmeye başlanmıştır. 5. nesil Core serisi işlemcilerde K modelli işlemci bulunmamaktadır. Bir sene boyunca kullanıcılar Kilitsiz işlemci beklemişlerdir ancak Intel tarafından K modelli 5. nesil işlemci üretilmemiştir.
 Intel Core 5. nesil işlemci ailesinde kullanılan harflere bakacak olursak;
·         C: Masaüstü işlemci sınıfı baz alınarak LGA 1150 chipset ile daha güçlü ekran kartı işlemcisi modelleri,
·         R: Masaüstü işlemci sınıfı baz alınarak BGA1364 chipset ile daha güçlü ekran kartı işlemcisi modelleri,
·         H: Yüksek performanslı ekran kartı işlemcili modeller,
·         HQ: Yüksek performanslı ekran kartı işlemcili ve Quad-Core modeller,
·         U: Ultra-düşük enerjili işlemci sınıfı.


Intel Core 6. nesil işlemci sınıfı:
Intel Core 6. nesil işlemci sınıfı, Intel Core 5. nesil işlemciler ile aynı yıl içerisinde üretilmeye başlanmıştır. Intel Core 5. nesil işlemci ailesi kısa süreli bir üretim olmuştur. Geciken üretimler, gelmeyen parçalar ile Intel’in başını oldukça ağrıtmış bir seridir.
Intel Core 6. nesil ile birlikte yep yeni bir mimariye geçmiştir ve Skylake adını verdiği mimariyi kullanmaya ve LGA 1151 chipset ile birlikte DDR4 bellek tipi kullanımına başlanmıştır. Kısacası Intel Core serilerinin bir üst seviyeye geçtiği bir ailedir 6. nesil işlemciler.
Kullanılan yeni PCIe M.2 transfer tipi ile çok daha hızlı veri akışı sağlanmasına olanak sağlamıştır.
 Intel Core 6. nesil işlemci ailesinde kullanılan harflere bakacak olursak;
·         K: Unlocked (Kilitsiz). İşlemciye gönderilen maksimum gücü değiştirebileceğiniz işlemci modelleri,
·         T: Güç odaklı işlemci sınıfı,
·         H: Yüksek performanslı ekran kartı işlemcili modeller,
·         HK: Yüksek performanslı ekran kartı işlemcili modeller aynı zamanda Kilitsiz,
·         HQ: Yüksek performanslı ekran kartı işlemcili ve Quad-Core modeller,
·         U: Ultra-düşük enerjili işlemci sınıfı.

Intel Xeon işlemci ailesi;
Intel Xeon işlemci ailesi bilgisayar server’larında kullanılan bir işlemci sınıfıdır. Devasa platformlarda inşaa edilen server çözümlerinin arkasında yatan teknolojidir. Rack olarak adlandırılan bilgisayar kasalarında birden çok bilgisayar bulunur. Sıradan kullanıcıların satın alabileceği bir işlemci sınıfı değildir. Xeon E7 işlemcilerin 3000 ve 8000 dolar arasında değişen fiyatları vardır. Bu işlemcileri kullanabileceğiniz anakartlarında bir o kadar fiyatı olduğunu düşünecek olursanız, sıradan kullanıcı derken ne demek istediğimizi daha iyi anlayacaksınız.

Intel Core M işlemci ailesi:
   Intel Core M işlemciler, üreticilere sadece Notebook gibi taşınabilir cihazlar kullanabilecekleri farklı bir alternatif işlemci sınıfı olan M işlemci ailesi ile çözüm sunmaktadır. Kutu ile satılmazlar, sadece dizüstü bilgisayarlar ile birlikte gelirler. Vatan, Gold veya farklı bir bilgisayar parçası satan mağazadan alma şansınız yoktur. Sadece teknik destek veren kuruluşlardan temin edebilirsiniz. Core M serisi işlemciler sadece 5. nesil Core M serisi olarak yer alır ve çok sınırlı sayıda işlemcilere sahiptir. Bu işlemci ailesinde harf olarak sadece “Y” yer alır ve Extremly Düşük güç tüketimine sahip anlamına gelir. Gerçekten düşük; TDP: 4.5 W.
Elimizden geldiğince detaylı bir şekilde Intel işlemci ailelerini sizlere anlatmaya çalıştık. Umarız başarılı olmuşuzdur. Sizde artık mağazadan bir bilgisayar aldığınızda; i7-4720HQ yazan bir işlemciye sahip bilgisayarın ne kadar yeni, ne kadar iyi, ne özelliklere sahip olduğunu hemen anlayabileceksiniz. Unutmayalım, Intel mantığında yüksek rakam her zaman daha iyidir.




Hiç yorum yok:

Yorum Gönder