8 Şubat 2018 Perşembe
Process(işlem) ve Thread(iş parçacığı) Farkları
“Process” kendisine ait kaynakları olan işlem birimidir.Örneğin her “process” kendisine ait hafıza alanına sahiptir. Process genellikle uygulamanın kendisi olarak görülür ancak bir uygulama içinde birbirine bağımlı ve ya birlikte çalışan processlerden meydana gelmiş olabilir. Processlerin birlikte çalışabilirliğinin sağlanabilmesi için çoğu işletim sistemi Inter Process Communication (IPC) diye adlandırılan yapıyı desteklemektedir, bu yapı sadece aynı bilgisayardaki processlerin birlikte çalışabilmesini değil aynı ağdaki processlerin birlikte çalışabilmesine imkan sağlamaktadır.
“Thread”ler de “Processler gibi” işlem birimleridir ve hafifsiklet processler (“lightweight processes”) olarak adlandırılırlar. Threadler daha az kaynağa ihtiyaç duymaktadırlar. “Thread”ler bir “process” içinde yer almaktadır. Her thread mutlaka bir procecesse sahiptir ve onun kaynaklarından faydalanabilir.
“Thread”ler de “process”ler gibi uygulamalarda paralellik elde etmek için kullanılırlar. Ancak “process”ler daha bağımsız işletim birimleridir, kendilerine ait durum bilgileri, kendilerine ait adres alanlarıdır ve birbirleriyle ancak IPC mekanizması ile haberleşirler. Bir “process” birçok “thread” barındırabilir, her bir “thread” mutlaka bir “process” in içinde yer almaktadır, aynı “process” içindeki tüm “thread”ler aynı hafıza alanını ve aynı durumu paylaşır birbirleriyler direk olarak haberleşebilir zaten aynı alanı paylaşırlar.
Kaydol:
Kayıt Yorumları (Atom)
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder